Waarop moet u letten bij zit-sta-werkplekken?

Zit-sta-werkplekken zijn nog steeds in opkomst. Logisch, want afwisseling in de werkhouding zorgt voor fittere en productievere werknemers. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een zit-sta-werkplek, is er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden, zoals het type bureau, de veiligheid en de instructie van uw medewerkers. We zetten ze voor u uiteen:

De aandrijving

Zit-sta-bureaus zijn verkrijgbaar met een gasveeraandrijving of elektrische aandrijving. Je hebt ook handmatig verstelbare bureau’s met een slingerbediening. Een elektrische aandrijving is het meest gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Kijk vooral ook goed naar de aandrijfsnelheid: niemand heeft zin om lang te wachten tot zijn bureau opnieuw is ingesteld. Tot slot is het geluidsniveau relevant. In een kantoor waar meerdere mensen werken, wil je niet dat het verstellen duidelijk hoorbaar is. Gelukkig zijn er volop vrijwel geruisloze modellen verkrijgbaar.

Gebruikscomfort

Ideaal zijn zit-sta-meubelen met een geheugenfunctie. Veel medewerkers geven de voorkeur aan een bepaalde zithoogte of een bepaalde stahoogte. Het is prettig als uw medewerkers hun favoriete hoogte niet elke keer handmatig hoeven in te stellen. De nieuwste trend zijn zit-sta-bureaus met een chiplezer. Door een badge of pasje op de lezer te leggen, stelt het bureau zich automatisch in. Handig voor zit-sta-werkplekken in flexibele kantoorruimtes.

Instructie van medewerkers

Ook de instructie van medewerkers is een belangrijk aandachtspunt. Als mensen hun zit-sta-werkplek niet goed instellen, is een dynamische werkplek eerder een risico dan een voordeel. Daarom is het belangrijk dat het bureau wordt afgesteld op de gebruiker en dat de gebruiker een korte introductie krijgt. Bekijk onze instructie voor het inrichten van zit-sta-werkplekken[linkt naar pdf ‘inrichten van de werkplek’](pdf).

Draagkracht van het zit-sta-bureau

Bij elektrisch verstelbare zit-sta-bureaus bepaalt de motor de draagkracht. Die varieert van ongeveer 40 kilo tot 100 kilo. In een standaard kantooromgeving hebben de meeste mensen genoeg aan een zit-sta-bureau met een dynamische draagkracht van 75 kilo. Dit betekent dat het bureau veilig kan bewegen als het belast is met maximaal dat gewicht. Soms wordt ook het statische draagvermogen benoemd in de productspecificaties. Dit is de draagkracht als het bureau stilstaat. Deze draagkracht is vaak iets hoger, omdat mensen op de tafel moeten kunnen leunen of er tijdelijk zwaardere objecten op plaatsen. Werken uw medewerkers met meerdere beeldschermen en hangt er een zwarte computerkast onder het bureau? Dan is het slim om een bureau met een groot vermogen te kiezen.

Veiligheid en kabelmanagement

Zit-sta-bureaus hebben vaak een blokkeerbeveiliging, zodat het blad niet met grote snelheid naar beneden gaat. Een belangrijk aandachtspunt bij het plaatsen is dat u minimaal 25 millimeter ruimte overlaat tussen het zit-sta-bureau en andere meubels of muren om beknelling te voorkomen. Naast vingers zijn ook kabels kwetsbaar bij zit-sta-bureaus. Als u zorgt voor een horizontale kabelgoot met verticale kabelketting, blijven de kabels in zowel hoge als lage stand netjes weggewerkt en loopt u niet het risico dat de kabels beschadigen.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen of instellen van zit-sta-werkplekken? Wij adviseren u graag!