Gemeente Eindhoven

Flexibel werken hoort bij deze tijd. Mensen willen zelf bepalen hoe, wanneer en waar ze werken. Iets waar veel bedrijven op inspelen met een nieuwe kantoorinrichting, zo ook de Gemeente Eindhoven. Zij transformeerden hun ouderwetse kantoortuinen in flexibele en prettige werkruimten.

De uitdaging

Gemeente Eindhoven ging in 2012 als een van de eerste Nederlandse gemeenten over op ‘het nieuwe werken’. Dat vroeg om een totaal andere kantoorinrichting. Voor de 1.500 fte van de gemeente moesten ruim 1.000 werkplekken gerealiseerd worden, met voor ieder wat wils. Niet alleen standaard flexwerkplekken, maar ook samenwerkplekken, geluidsdichte concentratiewerkplekken, loungeplekken en overlegruimtes. Naast een leverancier voor de inrichting, zocht de gemeente een partij die het oude meubilair kon afvoeren en tot minimaal 2019 service en onderhoud verzorgt

De aanpak

IME Kantoor- en Magazijninrichting won deze Europese aanbesteding samen met VEPA, een van de grootste kantoormeubelfabrikanten in Nederland. Als lokale partner kunnen we de kantoorinrichting niet alleen efficiënt plaatsen, maar ook snel aanwezig zijn bij serviceverzoeken. Architectenbureau M+R verzorgde een fris, duurzaam ontwerp met veel ruimte voor interactie dat perfect aansluit op het motto van de gemeente Eindhoven: ‘Samen werken aan een verrassend aantrekkelijke, kansrijke en creatieve kennisstad waar iedereen meedoet en zich thuis voelt. Eindhoven: groot en dichtbij.’ IME en VEPA selecteerden meubilair, wanden en accessoires op basis van de filosofie van de architect, en tekenden deze in op een plattegrond.

De oplossing

Een organisatie als de gemeente Eindhoven kan zijn kantoor niet even een paar dagen dichtgooien. We kozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij we het kantoorpand vleugel voor vleugel onder handen namen. Hierdoor konden de medewerkers tijdelijk ergens anders terecht en ondervonden ze zo min mogelijk overlast. We voerden het meubilair dat niet hergebruikt werd efficiënt af en richtten in 2 à 3 dagen per vleugel het hele kantoor opnieuw in. Sinds de oplevering blijven we betrokken en leveren we regelmatig aanvullende inrichtingsproducten: van een kapstok tot een loungebank.