(On)gezonde flexwerkplekken

Flexwerken is bij steeds meer bedrijven de norm. Het zorgt dat mensen minder hoeven te reizen, makkelijker in wisselende teams kunnen samenwerken en een groter gevoel van vrijheid ervaren. Flexplekken zijn bovendien vrij van fotolijstjes, stapels papier en andere persoonlijke bezittingen, wat het kantoor een rustige uitstraling geeft. Helaas kan een slecht verzorgde flexplek ook heel ongezond zijn. Wij leggen uit waarom en waar u op moet letten!

Slechte hygiëne op kantoren met flexplekken

Medewerkers van open kantoorruimten nemen volgens Amerikaans onderzoek gemiddeld maar liefst 63% meer ziektedagen op dan mensen met een vaste werkplek. Dat komt onder andere doordat bacteriën en virussen veel makkelijker worden overgedragen van persoon tot persoon. Diverse grootschalige onderzoeken uit Amerika, Australië en Engeland toonden aan dat toetsenborden vaak nog smeriger zijn dan toiletbrillen, soms met wel 400 keer meer bacteriën en virussen.

Lichamelijke klachten door slecht afgestelde werkplekken

Een nog veel serieuzer probleem dat vaak pas op de lange termijn voor schade zorgt, is dat flexplekken vaak niet goed kunnen of worden afgesteld op de gebruiker. Als ze even snel ergens gaan werken, is de drempel om de bureaustoel anders in stellen of het bureau lager of hoger te

Goede hygiëne voor een gezonde flexplek

Naast voldoende schoonmaak is het slim om hygiënische reinigingsdoekjes of reinigingsgel voor de handen vrijelijk beschikbaar te stellen. Als ze voor het grijpen liggen, zijn mensen eerder geneigd om even een doekje over hun toetsenbord heen te halen. Een nog betere oplossing is elke medewerker een eigen muis en toetsenbord geven. Moedig medewerkers sowieso aan om thuis te blijven als ze zich niet lekker voelen. Dat past uitstekend in het gedachtegoed van het nieuwe werken en verkleint de kans op een verkoudheidsepidemie.

Een goed afgestelde werkplek is het halve werk

Het is daarnaast enorm belangrijk dat kantoormeubilair in flexwerkomgevingen kinderlijk eenvoudig te verstellen is. Niet alleen de bureaustoel en het bureau, maar ook bijvoorbeeld de hoogte van en afstand tot het beeldscherm. In de NEN-norm NPR 1813 staat bijvoorbeeld aan welke eisen een bureaustoel moet voldoen, zodat 95% van de Nederlandse bevolking er comfortabel en goed op kan zitten. Daarnaast is het slim om personeel regelmatig te wijzen op het belang van een goed afgestelde werkplek, bijvoorbeeld door instructies(pdf) op het intranet te zetten.

Wilt u advies over hoe u aan de NEN-norm NPR 1813 kunt voldoen? Bel ons gerust!